martes, 30 de junio de 2015

SER NEGRE NO ÉS UN OFICI (4)


Dotze homes nerviosos
Amadeu Ferragut
El comitè assessor de Jean Claude Juncker, president de la Comissió Europea, estava reunit de feia dos hores: tres economistes belgues, un politòleg hongarès i set becaris. Els joves combatien els calfaments de cap amb cerveses. Jean Claude, amb el tercer whisky.
-Vegem –va dir el senyor Juncker–, cal una amenaça que faça que el grecs tremolen
-¿Disfunció erèctil? –proposà un dels becaris
-No, una cosa pitjor.
-¿Caspa i calvície prematura?
-No, ha de ser una cosa més forta.
-Ja ho tinc –va dir Sandor, el politòleg–. Si no accepten les mesures d’ austeritat, afavorirem l’ ingrés en la UE de Turquia.
-Bona idea! Però no és prou. Cal una miqueta de guerra preventiva: atacar-los i que, damunt, se senten culpables i assenyalats.
-Ja ho tinc –va dir François, un dels economistes belgues–. Direm que l’eixida de Grècia seria per a Europa el doble de desastrosa que la fallida de Lehman brothers. Que serà el germen de la seua dissolució...
-Jo crec –va dir Franz, economista i belga de l’altra Bèlgica – que és una excessiva culpabilització de Grècia.
-¿I qui diu que Grècia tinga cap importància? –es preguntà Juncker -. Es tracta que la gent conserve la seua fe en Déu.
-Per això la troika són tres: com la Santíssima Trinitat –va dir un becari simpàtic el nom del qual Juncker no era capaç de retenir, i menys encara després del quart whisky.
-En Déu i en el primer comandament: “Estimaràs els diners per damunt de totes les coses i els diners dels altres com si ja foren teus” –afegí Juncker.
-No sé –insistí Franz–, la base de l’economia no és un dogma de fe.
-¿Qui ha dit que no? ¿Com podrien creure’s sinó que després de tants sacrificis, tornarà a eixir el sol i serem més rics?
-Una gent que ha votat a Alfonso Rus, por creure que els burros volen –va dir Vicent, el becari valencià.
-Però a mi em fa por la reacció dels treballadors europeus –va dir Franz, posseït pels escrúpols.
-Els metal·lúrgics d’ara volen ser com Rossy de Palma i si això no és possible, volen tenir un cotxe amb els cristalls fumats com el Obama, t’ ho dic jo –replicà Juncker.
-Podríem dir –apuntà l’hongarès Sandor– que si el grecs abandonen Europa, Vladimir Putin demanarà la ciutadania americana, això segur que els acollana.
Els ulls de Juncker brillaren per primera vegada a través de la boirina de 40 graus (baumé):
-Genial! Més encara: direm que Bill Clinton el farà ciutadà honorari d’Arkansas –celebrà Juncker tot fent palmes com una criatura.
-Quan el mal ve d’Arkansas/ a tots alcança –concluí Vicent, el becari valencià.            

No hay comentarios:

Publicar un comentario