miércoles, 10 de julio de 2013

EL CASO: QUOTA DE SANG

QUOTA DE SANG

Enmig del femer del franquisme, hi havia algunes perles. Una d'aquestes era la periodista Margarita Landi que començà fent crònica social però que, ben aviat, va descobrir que la indagació del crim ens fa conèixer més i millor una societat concreta: es va convertir en l'estrella d' El Caso, un periòdic que llegia molta més gent de la que estava disposada a reconèixer-ho.
Margarita Landi -feminista a la seua manera car conduïa cotxe, usava pipa i es deixava retratar amb una pistola-ha retornat a l'actualitat gràcies al novel·lista Luis Garcia Jambrina que l'ha convertida en personatge central d' En tierra de lobos. En la narració es fa referència a un dels costums més extravagants del règim de Franco: la quota de sang. Almenys durant una època la revista no podia publicar més que un episodi sangonós per setmana.
És ben sorprenent la prevenció de la censura d'un sistema que va ser el feixisme més genocida d' Europa després del nazisme. La sang era l'especialitat del Règim: començà afusellant i acabà afusellant, però la iniciativa criminal privada, estava molt restringida, fins i tot a efectes de publicitat. Ja s' hi veu que en això, com en la resta de coses, el interés del General(íssim) estava sempre per damunt del particular.

martes, 9 de julio de 2013

Descomposició

ES TRENCÀ L' IMPERI I APAREGUÉ EL VALENCIÀ
Quan ja creiem que el valencia era més antic que Sumèria i Babilònia, més que el sànscrit i el grec, l'autèntica llengua que es salvà del Diluvi i que un colomet li portà al pare Noé  en el bec (junt a una branqueta d' olivera), ara resulta que, segons Lo Rat Pansit, és, només tardoimperial, és a dir una llengua nascuda amb la descomposició de l'Imperi Romà. Efectivament, els problemes de diarrea (i logorrea) perduren des d' aleshores. Prrrrrrt, plaps, flop.
Segons Lo Rat Prenyat, Marc Aureli Cigronet -ciutadà d' Ontinium (actual Ontinyent)- anava passejant pel carrer quan es va produirla caiguda de l' Imperi Romà tal i com es veu a les pel·lícules de Hollywood. Trontollaven els edificis, s'ensorraven les teulades, volaven els voladissos (con és la seua obligació) i un bon tros de voladís anà caure-li al pobre Marc Aureli, seccionant-li el coll. Miraculosament, el cap separat començà a parlar en valencià: "Butifarres i ous fregits/tornen cegos als marits".
Ningú no vulgué perdre' s els accents i dolceses de la nostra llengua valenciana i d' ençà que la parlem tots a una veu, germans vingau.

 Sobre el descompost romà
parla el lorito valencià

lunes, 8 de julio de 2013

Rajoy posseït!

   RAJOY POSSEÏT!!!!
Els que diuen que la trobada entre el president titular, Mariano Rajoy, i el que ja no ho és però no se'n acaba d' anar -Aznar-, va ser tan freda estan molt mal informats, per no dir que no tenen ni puta idea. De fet es va produir tal compenetració, quasi una fusió de cosos i ànimes, que els dos pròcers s'han transformat en una associació simbiòtica. Volem dir que Aznar s'ha quedat a viure en la gepa de Rajoy on ha pres una personalitat quística, molt típica d'ell.
L' hoste li subministrarà algunes coses -no sol·licitades, la veritat - a l'amfitrió: 200 miligrams diaris de testosterona per a assegurar-li a don Mariano el to muscular que necessita un soldat d' Occident. L' hoste per la seua banda, obtindrà accés franc a les deliberacions del Consell de Ministres, que té "mono".
Quan haja completat la possessió de Rajoy, el quiste, o siga Aznar, anirà a la frontera sud de l'Imperi, a Tijuana, a assegurar la victòria del PAN ("Lo estamos estudiando, uei", ha declarat), ja que, com a bon castellà, sap molt de PAN i per ell mateix ha arribat a saber quasi tot el que pot saber-se de XORIÇOS.

domingo, 7 de julio de 2013

Vins de Belda

Tenda de la bodega J. Belda a Fontanars

Quan a Daniel Belda se li va acudir etiquetar els seus vins en valencià, va rebre algunes advertències -una part d'elles procedents d'entitats professionals- sobre la il·legalitat de la seua iniciativa. Dani es mantingué ferm en la seua opció, perfectament respectable. És increïble que històries con aquestes siguen possibles quasi trenta anys després de l'aprovació de l'Estatut d' Autonomia.
Al dinar dels premis Turia, vàrem beure el blanc Verdil, el negre Ca Belda i -oh, sorpresa!-un interessantissim vi dolç que combina l'el·laboració tradicional amb els procès de "noble porriture" dels vins Tokaji, és a dir passificació i fongs benèfics i controlats -. El resultat és un excel·lent vi de postres. Que jo sàpiga encara no s'ha comercialitzat.