viernes, 28 de junio de 2013

Tres mil anys de valencianitat

La versió més antiga del Himne de la Mare de Déu ha estat trobada per l'arqueòleg Federico Crisantemo en unes excavacions a la ciutadella de La Bastida de les Alcusses. El text de l' Himne, amb anotacions musicals per a flauta de canya i pinyol d' albercoc, està escrit en ibero-valencià i alfabet iònic.
Tot i que el text només pot ser desxifrat per especialistes, demostra el que ja ens imatginàvem: que el moviment Escola Valenciana va ser creat per Asdrúbal amb la col·lacoració d' Indibil i Mandonio, militars il·lustrats que feien moltes guàrdies al Puntal del Llop. 

jueves, 27 de junio de 2013

La foto ja té dos anys i correspon, si no recorde mal, a la primera o segona de les manifestacions contra la corrupció. No la convocava cap partit, només la Xarxa i el Col·lectiu contra la Corrupció. Des d'aleshores, Quantes coses han passat! Francisco Camps ja no és President i avui mateix el jutge Rus ha enviat a la presó a Luís Bárcenas l' ex tresorer del PP. Molt bé, però, Quants mesos més han de passar per a veure en la presó a alguns dels implicats en el saqueig d' Emarsa (el cas de la depuradora de Pinedo)? I per a resoldre algun dels infinits sumaris que tenen a Carlos Fabra de figura central? I el cas dels donatius milionaris de Rita, Camps i Matas a Iñaki Urdangarin? Volem respostes.

martes, 25 de junio de 2013

ESPIES CONTRA L'IMPERI

ESPIES CONTRA L’IMPERI
Espiar és una de les grans passions nostres. Proporciona una sensació molt humana: la d’obtenir un avantatge, la de reunir un poder que altres no tenen, la sensació d’invulnerabilitat ni que siga al preu de la vulnerabilitat dels demés.
Com altres formes de violència, l’Estat reclama el dret al fer-ne un ús exclusiu: el monopoli, com si diguérem. Per això considera uns traïdors al soldat Manning, a Snowdon i fins i tot al fundador de Wikileaks, Julian Assange que ni tan sols és ciutadà USA i, per tant no pot ser un traïdor: en tot cas, un lladre. Fa bé en evitar un judici per suposat delicte sexual a Suècia: seria extraditat als EE UU on no tindria cap esperança d’un judici just. Els primers valedors de Snowdon han estat Xina, Rússia i Equador: la cosa està molt polititzada, com era inevitable, però gràcies a això, probablement salvarà la vida.
Els diaris fan conjectures divertides: ¿Són uns miserables canalles o uns màrtirs de la democràcia i de la seua ampliació? Cap de les dues coses. Manning hagué de tenir algun mòbil patriòtic per a incorporar-se a l’Exèrcit i Snowdon treballà per a l’Agència abans d’anar pel seu compte.
Si jo fos ministre, entendria molt bé la necessitat de la confidència en certes gestions. Si jo fos ministre, potser tingués el valor de defensar el que defense ara: que tot s’ha d’acabar sabent. Tot. No poden existir els secrets indefinits i els provisionals els ha de conèixer el Parlament o, almenys, una comissió parlamentària, si la qüestió és molt perillosa. Tots els secrets han de tenir data de caducitat, període de vigència. Un desig molt piadós tenint en compte que a Espanya encara no estan a l’abast del públic, ni tan sols de l’ historiador, alguns documents relatius a actuacions de la policia, les forces armades i els tribunals ¡de la postguerra!
Històries velles i irresolubles. El que és nou és la capacitat de qualsevol ciutadà assabentat d’ un assumpte “delicat”, per a propagar-lo per la Xarxa a la velocitat de la llum.
El que és nou no són alguns mètodes dels espies o dels grups operatius siguen extremadament cruels i poc compatibles amb els usos democràtics (o simplement legals), sinó que una democràcia com l’americana defense públicament les tortures, les presons secretes, l’absència de garanties i d’ habeas corpus, l’ infern legal per als detinguts de Guantánamo i l’espionatge a gran escala dels seus propis ciutadans en base a la “seguretat nacional”. La veritat es que tot això no ha millorat ni un pessic la “seguretat nacional”. La solució del conflicte de Palestina està més lluny que no mai, Iraq agonitza dividida en tres peces d’ un puzle irresoluble i Afganistan no està millor ni és més estable que amb els talibans. Potser els eixiria més a compte una actitud no tan hostil al món islàmic, però ja veig que no van per aquí.
Mentre el secret bancari convinga per igual als grups terroristes, a la màfia i a components teòricament honorables de governs i corporacions molt poderoses, hi haurà secret bancari i, per tant, finançament del terror.
La “seguretat nacional” només és l’ interès d’una maquinària política i de mitja dotzena de petrolieres i fabricants d’armes: és un seguretat imperial, però l’Imperi no són els ciutadans de la República, ¿Eh que no?
El negoci de l’Imperi és el mateix que el de l’Església: el domini de les ànimes, però les animes, les pasture el Senyor o el dimoni, només poden ser lliures. No tenen altre remei.

lunes, 24 de junio de 2013


L
Aquestos són rebentats castellonencs els prenguérem en un bar de Fuentes de Ayódar. El "carajillo" cremadet a la manera de Castelló encara es un costum que converteix una humil llepolia enuna formidable delectació feta de rom o brandi cremat, sucre i cafè, tot junt, però no barrejat (si no vols) de manera que es produeix una simpàtica estratificació dels components, amb una base dolça de consistència com oliosa i una capa superficial de cafè molt més amarga.
Al restaurant Cami vell d'Alzira vaig probar una interpretació una mica "tecnoemocional" però bastant reeixida del magnífic atavisme castellonenc.